Glukomannan to rodzaj błonnika, który występuje w korzeniach pięknej, ciemnopurpurowej rośliny Amorphophallus paeoniifolius, zwanej także ignamem stopy słonia lub korzeniem konjac.
Jest to tropikalna roślina bulwiasta uprawiana głównie w Afryce, Azji Południowo-Wschodniej i na tropikalnych wyspach Pacyfiku.
W tych częściach świata jest popularnym warzywem w różnych kuchniach narodowych. Z kolei w Japonii używa się go do produkcji bezkalorycznego makaronu Shirataki.
Konjac jest również powszechnie stosowany w medycynie indyjskiej. Jest znanym remedium we wszystkich trzech głównych nurtach indyjskiej medycy tradycyjnej: Ajurwedzie, Siddha i Unani.
To, co sprawia, że błonnik glukomannanu jest pomocny w odchudzaniu, to jego wyjątkowa lepkość i niesamowita zdolność wchłaniania wody. Wypełnia on żołądek, wywołuje poczucie sytości i w efekcie jemy mniej.
Największym problemem w procesie odchudzania jest uczucie głodu.
Glukomannan absorbuje wodę zmieniając swoją konsystencję na żelową. Wypełnia żołądek i wywołuje uczucie sytości ułatwiając tym samym zmniejszenie ilości spożywanych kalorii.
Glukomannan posiada charakterystyczne dla rozpuszczalnych błonników właściwości, wspomagające chudnięcie: jest niskokaloryczny, wypełnia żołądek i daje uczucie sytości, dzięki czemu mniej jemy, podobnie jak inne rozpuszczalne błonniki ogranicza wchłanianie tłuszczy i białek.